zondag, 21 april 2019

Welkom bij het Tiels Mannenkoor

 Harm Bos

 

In Memoriam Harm Bos

 

Zondag 17 maart 2019 overleed op 82-jarige leeftijd ons koorlid Harm Bos. Wij waren tijdens de laatste repetitie door zijn vriend Mart al op de hoogte gesteld dat het erg slecht ging met Harm. Enkele dagen later al kregen wij het verdrietige bericht van zijn overlijden.

Vanaf de oprichting van het koor op 1 november 1992 was Harm lid van het Tiels Mannenkoor. Met veel plezier zong Harm de laatste jaren o.l.v. onze dirigent Mariette, waarbij hij genoot van haar leiding. Met pretogen stond hij te zingen. Harm gaf altijd een vrolijke en positieve  bijdrage aan het koor.

In oktober 2016 besloot Harm om gezondheidsproblemen niet meer actief mee te zingen; wel bleef hij rustend lid. Waarna hij tijdens het jubileumconcert in 2017 onderscheiden werd ter gelegenheid van zijn 25-jarig lidmaatschap.

Harm begon zijn werkzame leven al op vrij jonge leeftijd als Marinier en heeft hij gevaren op onderzeeboten. Hij klom daar op tot de rang van adjudant, wat hem bij  sommigen in het koor de bijnaam van ‘stip’ opleverde. Later werkte hij bij de politie, onder andere als instructeur bij de M.E. in Neerijnen. Een koorlid die in Neerijnen les van Harm kreeg, weet zich zijn enorme kracht te herinneren.

Maar niet alleen lichamelijk was Harm berensterk; ook zijn stem als 2e tenor was overeenkomstig. Zeker tijdens zijn favoriete nummers kon hij een enorm volume ten gehore brengen. Ook tijdens de feestavonden zagen wij zijn kracht. Steevast ging Harm op zo’n avond gestrekt naar de vloer, om zich in een onnavolgbare positie op handen en voeten op te drukken.

Favoriet waren voor Harm dan ook die liederen die goed in het gehoor klonken. Zo wordt tijdens zijn crematie het lied mp3‘Ketelbinkie’ van Frans van Schaik gedraaid.

Harm heeft lang, samen met Mart, met erg veel plezier koffiediensten gedraaid bij ons koor. Dan bleek zijn gezellige karakter. Niet alleen bij het Tiels Mannenkoor was Harm actief. Ook bij gymverenging Vlug en Lenig is Harm een aantal jaren voorzitter geweest.

Harm wordt vrijdag 22 maart 2019 in besloten kring gecremeerd.

Wij wensen Hennie en familie sterkte met dit verlies.

 

Bert Megens

Voorzitter

 

 

 

Nico Koopmans

 

In Memoriam Nico Koopmans

 

Afgelopen donderdagmorgen kregen wij het verdrietige bericht dat Nico Koopmans woensdagavond 6 maart 2019, geheel onverwacht,  op 70-jarige leeftijd is overleden. Nico ondervond al enige tijd gezondheidsproblemen, maar we stelden ons gerust dat hij onder deskundige behandeling was in Nieuwegein. Zeker toen onlangs bekend werd dat er geen acute dreiging was en hij voorlopig niet geopereerd hoefde te worden. Wij hoopten dan ook dat hij binnen afzienbare tijd de repetities weer zou kunnen hervatten. Tenminste als de mantelzorg voor zijn zieke vrouw José dit zou toelaten. Helaas mocht dit niet zo zijn; Nico werd dinsdag jl. plotseling opgenomen in Ziekenhuis Rivierenland, waar al snel bleek dat men niets meer voor hem kon doen.

Nico werd op 1 april 1994 lid van het Tiels Mannenkoor; waarschijnlijk aangemoedigd door zijn broer Gijs die één jaar eerder lid was geworden. Helaas heeft Nico zijn 25-jarige lidmaatschap net niet meer kunnen meemaken. Nico was een geliefd en gewaardeerd lid van het Tiels Mannenkoor.

Wij kennen Nico als een betrokken en markant lid van ons koor. Nico wisselde opperste concentratie af met humoristische kwinkslagen. Hij liet zich met enthousiasme horen, zowel bij het zingen als tijdens overleg en vergaderingen, waar hij ons kon verrassen met onverwachte vragen en opmerkingen.

Nico zong aanvankelijk bij de 2e tenoren. Toen er echter behoefte bestond aan een versterking van de 1ste tenoren in verband met de klankbalans, maakte hij die overstap.

Bovenal was Nico een man die afspraken altijd nakwam. Zowel wat de zorg voor zijn vrouw José betreft, die hij met alle aandacht en liefde verzorgde, als ook voor het koor waar hij zelden een repetitie of concert miste. Altijd droeg hij zijn steentje bij.

Wij zullen Nico gedenken als een gedreven lid van het koor met een groot sociaal gevoel. Het doet ons goed om Nico tijdens de afscheidsdienst in de Dominicuskerk in Tiel een laatste eer te kunnen bewijzen.

Wij wensen José en zijn familie sterkte met dit verlies.

 

Bert Megens

Voorzitter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mannendag Tiels Mannenkoor daverend succes

rd 001 mannenkoor

Onder leiding van onze "vakvrouw" (quote deelnemers) Mariette Effing en 75 mannen, waarvan 25!! gastzangers, had het TM zaterdag 23 februari zijn jaarlijks Mannendag.

Een middag om lekker te zingen met je schoonvader, biuurman, oudcollega, vriend, vader, opa, zwager, enz. Aan het eind van middag optreden voor je partner, vrienden, zus/broer, kleinkinderen.schoonzus, familie......

Klik pdfhier voor het artikel in De Gelderlander

 

Een van de reacties van een van onze gasten

Martin,

Geweldige middag gehad! Prima koor en mooie zang; maar ook heel ontspannen en leuke gezellige mannen.

Moeiteloos aanspraak en tijd te kort in de pauze.

En die dirigente moeten jullie onder een stolp koesteren! Vakvrouw, volkomen ontspannen en met humor zo'n middag leiden. Echt goed!

Wij kijken er met veel plezier op terug!

Groet Frans 

(uit Apeldoorn)

 

 

 

jc23

 

Onze locatie voor repetities                                  

Stefanusschool, Kinkelenburglaan 4, 4003 TL, TIEL

Parkeren bij de Drumptse Kerk: De Balije 1, 4003GA, Tiel

 

Kom eens kennismaken!

Zin in zingen in een geweldige sfeer: kom eens langs. Even van te voren een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., zodat wij je kunnen ontvangen

 

En dit vindt een van onze nieuwe leden er van!

"Sinds een half jaar ben ik bij het Tiels Mannenkoor. Een vriend van mij zat er al bij en was steeds zó enthousiast, dat ik een keer meeging.

Het klikte meteen door de gemoedelijke sfeer en de betrokken manier waarop ik begeleid werd. De mannen maken heel makkelijk contact en ik voelde mij al snel thuis. Er wordt serieus geoefend om iets goeds neer te zetten, waar iedereen trots op kan zijn, ook dat vind ik belangrijk.

De muziekkeuze is heel gevarieerd en iets nieuws of uitdagends wordt niet geschuwd.

Er is veel begrip voor de werkende leden, dat deze minder tijd hebben dan de leden met pensioen en zo worden de taken dan ook verdeeld.

Het koor voelt voor mij als een warme deken, met een binding van muziek en betrokkenheid, maar met ruimte voor de eigen beleving of inbreng ".

 

Wie zijn wij?

Het Tiels Mannenkoor is een koor met een sterke verenigingscultuur. Het koor is opgericht in 1992 en telt ruim 50 mannen. Plezier in het samen zingen staat voorop, waarbij de mannen hechten aan een goede kwaliteit van de zang. Daarnaast zijn de kameraadschappelijke sfeer en de sociale band binnen het koor zeer sterke punten. A capella 4-stemmig repertoire is de specialiteit van het koor. Daarnaast zingen we met begeleiding van piano of orgel. Het koor heeft een breed repertoire dat gaat van klassiek tot licht, van klassieke tot hedendaagse componisten. Onze dirigent is de landelijk bekende dirigent, Mariette Effing. Zij is een vakvrouw die polijst aan de klank van de 4 stemgroepen. Daarbij wordt ook de scholing van de stem nadrukkelijk opgepakt tijdens de repetities en speciale bijeenkomsten. Nieuwe leden verbazen zich over de kwaliteiten van het koor. Menigeen slaakt na aanmelding de kreet: “dat had ik járen eerder moeten doen”. Nieuwe leden krijgen een gratis koorscholing aangeboden. Uit de praktijk blijkt dat geoefende zangers zeker aan hun trekken komen en aspirant zangers snel worden opgeleid. Het koor repeteert in Tiel op donderdagavond van 20.00 tot 22.00 in de Stefanusschool aan de Kinkelenburglaan 4 te Tiel. U bent welkom om eens te komen luisteren of zingen (zie tielsmannenkoor.nl).

 

Who are we?

 The Tiel Male Choir is a secular group with a strong social culture. Founded in 1992 and consisting of approximately 50 singers, the members come mainly from the South Veluwe and the Rivers Region in central Holland. The choir has a regional character and the men value singing good songs together with enthusiasm and enjoyment. In the region the choir is well known for its repertoire and quality and this is the main reason why they are invited by other good choirs and orchestras to perform together in concerts. Their speciality is a TTBB capella repertoire. Their conductor Mariette Effing (http://www.koorenzo.nl/), as a true craftswoman and she polishes the sound of the men with endless patience. Janine Waardenburg is their tutor for singing technique, and she works every week with a part of the choir. Both are graduate master choral conductors. The repertoire chosen by the music committee is broad: from classical to light/modern and in many languages with tonight’s performance following that pattern. Weekly rehearsals are from 20:00 to 22:00 with Mariette and after the rehearsal, there is the opportunity to have a snack and a drink and possibly some additional musical "afterglow". This “afterglow” is as important to the men as the repertoire they sing.
New members are closely supervised. A voice test by the conductor gives guidance on the possibilities. Also, a free choral training of six classes are offered, which support members who are also active. Through the use of a personal coach new members become at home in our choir. Practice shows that experienced singers certainly get their money. But inexperienced singers quickly find their way.


 

    Ledenportaal